Osvajanjem 2. mjesta na prošlogodišnjem prvenstvu države za žene u Zagrebu fide majstorica Patricija Vujnović bila je najugodnije iznenađenje, članica je Hrvatske reprezentacije i zasigurno će i u Malinskoj igrati značajnu ulogu. Dojam je da ima veliki šahovski potencijal pa je šteta da se više ne posveti šahu. Posebno raduju prijave mladih talentiranih šahistica koje su osigurale nastup sa plaćenim troškovima smještaja, majstorska kandidatkinje Marija Smetiško i Zorana Vukajlović sa kvalifikacijskog turnira “Čarobni prsten“ te nacionalna majstorica Noemi Špiranec kao juniorska prvakinja države do 17 godina.
Za sada je poznato da je zbog obaveza na radnom mjestu nastupa otkazala velemajstorica Valentina Golubenko, a zbog osobnih razloga nastup je otkazala i prošlogodišnja pobjednica međunarodna majstorica Kristina Šarić. Obzirom da Borka Frančišković i Zrinka Deur Šarić isto tako imaju radne obaveze očekuje se da li će biti moguć njihov nastup na ovogodišnjem prvenstvu.

Tako se odluka da ovogodišnje prvenstvo države bude otvorenog karaktera pokazala kao jedina ispravna jer se otvorio prostor mladim talentiranim igračicama da zaigraju značajniju ulogu u Hrvatskom ženskom šahu pa Hrvatski šahovski savez neće doći u nepriliku da ne može sastaviti ekipe za svjetska i europska natjecanja.