Konačno slavlje za Vladislava Nevednichya

Vijesti NO COMMENTS YET

Nevednichy, Spicijarić i TurčićUvjerljivom pobjedom Rumunjskog velemajstora Vladislava Nevednichya, u hotelu  “Malin” u Malinskoj završio je prvi međunarodni šahovski turnir “Zlatni otok Krk”. Sakupiti 1,5 bod više od svojih konkurenta od kojih su bila 4 velemamjstora, Kuljašević, Cvitan, Zelčić i Martinović, zaista podsjeća na pobjede jedne od najupečatljivijih figura u povijesti svjetskog šaha,  legendarnog Roberta Jamesa Bobya Fischera. Pobjednički pehar Rumunjskom  velemajstoru uručio je domaćin, načelnik Općine Malinska Anton Spicijarić koji je izrazio zadovoljstvo što je na Krku i Općini Malinska, zaslugom lokalnih zajednica, uspješno organiziran i priveden kraju značajan šahovski turnir uz učešće 10 zemalja (Austrija, Belgija, Njemačka, Norveška, Rumunjska, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Danska i Hrvatska). Posebno je istaknuo vrijednost sudjelovanja mladih talentiranih Krčkih šahista i šahistica koji su imali prigodu odmjeravati snage sa međunarodnom konkurencijom što je zasigurno neprocjenjiva vrijednost za njihov daljnji šahovski razvoj. Isto tako najavio je mogućnost i želju da turnir ugleda i svoje drugo izdanje 2014. godine.

Odlično drugo mjesto - Ognjen Cvitan

Bivši juniorski prvak svijeta, legendarni velemajstor Ognjen Cvitan, zauzeo je drugo mjesto iako je u posljednjoj odlučujućoj partiji sa velemajstorom Robertom Zelčićom bio na rubu poraza i samo naklonošću božice šaha “Caisse” sve se okončalo sretno po njega. Takav rasplet iskoristio je mladi međunarodni majstor Goran Đurović i pomalo neočekivano ali zasluženo zauzeo treću poziciju. Nakon podosta propusta na 4. i 5. mjestu našli su se respektabilni velemajstori Kuljašević i Martinović dok je iskusni Rumnjski međunarodni majstor Sergiu Grunberg zauzeo 6. poziciju.

 

 

Najbolja šahistica - Mara JelicaIzuzetno napeta borba odvijala se za titulu najbolje šahistice koju je na kraju osvojila naša olimpijska reprezentativka međunarodna majstorica Mara Jelica usprkos žestoke konkurencije u liku jake Bugarske velemajstorice Ive Videnove. Posebno uspješan nastup imao je aktualni kadetski prvak države Jadranko Plenča koji je jedanaestim mjestom nagrađen kao najbolji igrač Primorsko-Goranske županije, a na svoj konto upisao je i velikih 40 ELO rejting bodova. Na radost Krčana najuspješniji veteran bio je Miro Čaušević iz Omišlja dok je titulu najboljeg kadeta ponio aktualni kadetski viceprvak Hrvatske Sven Tica.

 

Učesnici i organizatoriŠto reći o ovom prvom izdanju turnira: 6 velemajstora, 6 međunarodnih majstora, 10 zemalja ne zvuči loše. Ako se tome pridodaju izvanredni dojmovi o organizaciji turnira, odličnoj usluzi i kvaliteti hotela, oduševljenje ljepotama otoka Krka i njenih mjesta, puno razloga za zadovoljstvo. Ono što je krasilo ovaj turnir zasigurno je neuobičajena borbenost igrača usprkos ne baš bogatom nagradnom fondu što se može pripisati upravo svim navedenim dojmovima i pohvalama. Valja istaknuti da je zamjenica načelnika općine Malinska Lidija Kovačić svojim angažmanom i voljom uvelike doprinijela uspješnom održavanju ove manifestacije.

Općine otoka Krka i Grad Krk koji su bile glavni pokrovitelj, Hrvatski šahovski savez, Šahovski savez Primorsko-Goranske županije i organizatori šahovski klub “Draga” i “Krk” imaju puno razloga za zadovoljstvo ovim premijernim turnirom i zasigurno bi već sada trebali razmišljati o organizaciji idućeg “Zlatnog otoka Krka” jer sve ukazuje da ova priredba ima puno smisla i lijepu perspektivu.

So, what do you think ?