Zašto otok Krk?
Zavirivši u bližu šahovsku povijest otoka otkrili smo da je u Gradu Krku već održano jedno žensko prvenstvo Hrvatske, a u Njivicama veliki ekipni šahovski festival sa nekoliko tisuća učesnika iz čega se vidi da je ovaj otok oduvijek imao sluha za afirmaciju ove nadasve intelektualne igre za koju se pokazalo da je neobično korisna u razvoju mladih osoba po pitanju razvijanja osobina kao što su strpljivost, upornost, koncentracija, logika i mnoge druge.

U novije vrijeme šahovski klub Draga nastavio je tradiciju i na otoku Krku organizirao 7 ženskih velemajstorskih turnira na kojima su učestvovale velemajstorice iz 20-tak zemalja svijeta, i pod nazivom “Krk zlatni otok Mediterana”, dostojno prezentirale ljepote otoka Krka i našeg kraja. No više od toga raduje da su posljednjih godina na otoku stasale vrsne mlade šahistice kao što je majstorica Lora Kukić iz Omišlja, majstorska kandidatkinja Karmen Mrakovčić iz Punta. Upravo ove dvije šahistice članice su prvoligaške ekipe ŠK Draga koja je na ovogodišnjem elitnom Hrvatskom ženskom natjecanju, 1. šahovskoj ligi, osvojila 3. mjesto. U Puntu iz kojega su 2003. i krenuli velemajstorski turniri koji su obišli sve općine i Grad Krk, a u Puntu već 7 godina uspješno djeluje ljetna šahovska škola. U Malinskoj, Omišlju, Vrbniku i Dobrinju već dugi niz godina šah uspješno promiče profesor Jurković. Najnovije brončano odličje Paule Kraljić na kadetskom prvenstvu države, vrhunski kadetski rezultati braće Darija i Danijela Dude samo potvrđuju uspješnost toga rada. U gradu Krku vrlo je aktivan šahovski klub Krk koji pored svoje šahovske škole, u kojoj su stasale vrsne Hrvatske kadetkinje, sestre Antonela i Katarina Bogdanić, šahisti Krčkog kluba uspješno nastupaju sa svojim ekipama u 2. i 3. Hrvatskoj ligi.
Iz svega navedenoga razvidno je da je Krčka sredina itekako pogodna za održavanje jednog takvog turnira koji po svojoj prirodi pruža šansu svim šahistima i šahisticama bez obzira na spol i dob. Svojim rezultatima i tradicijom organizacije vrhunskih priredbi naši šahisti i šahovski djelatnici više su nego zaslužili da dobiju pomoć i potporu. Iz našeg dugogodišnjeg iskustva u radu na otoku Krku uočili smo problem nedostatka stručnih kadrova te manjak nastupa krčkih igrača na sličnim manifestacijama pa je itekako važno, da sada već brojnoj i uspješnoj šahovskoj populaciji, pružit mogućnost nastupa na takvoj međunarodnoj manifestaciji jer iskustva koja mladi stječu na takvim priredbama su neprocjenjiva. Nadamo se da će Primorsko-goranska županija, lokalne zajednice otoka Krka i Turističke zajednice prepoznati vrijednost i korist ovakve manifestacije te pružiti financijsku i organizacijsku potporu.