Pobjednik Rumunjski velemajstor Vajda Levente

Vijesti NO COMMENTS YET

Načelnik Općine Malinska Robert Anton Kraljić u nazočnosti direktora turnira Ivana Mandekića predao je pobjednički pehar Rumunjskom velemajstoru Vajda LeventePod glavnim pokroviteljstvom Općine Malinska, supokroviteljstvom Primorsko-Goranske županije, Šahovskog saveza PGŽ, Grada Krka, Općina Omišalj i Dobrinj i Hrvatskog šahovskog saveza, u Malinskoj u hotelu “Malin”, od 17.-23. listopada 2015. godine održan je 3. po redu otvoreno prvenstvo Primorsko-goranske županije u šahu, međunarodni šahovski turnir “Zlatni otok Krk”. Učešće 3 vrlo jaka velemajstora, jedne velemajstorice, 2 međunarodna majstora, 6 Fide majstora i čak 11 zemalja (Austrija, Kanada, Češka, Francuska, Gruzija, Hrvatska, Mađarska, Mongolija, Rumunjska, Slovenija i Ukraina) učinilo je natjecanje šahovski vrlo jakim i vrlo promotivnim za Malinsku, otok Krk, našu županiju i Hrvatsku. Pobjedio je Rumunjski velemajstor Vajda Levente ispred kolega po tituli Mađara Banusza Tamasa i Ukrainca Yuria Vovka. Zanimljivo je da se Rumunj “spotaknuo” već u prvom kolu u susretu sa svojom zemljakinjom WFM Marijana Camelia Plass no poslije toga nanizao 7 pobjeda uz jedan remi. Tako je pouka da ne mora loše završaiti sve što loše započme na najbolji naćin pretočena u život.
Nagrade je pobjednicima uručio načelnik Općine Malinska Robert Anton Kraljić, a upravo općina Malinska je i najzaslužnija za održavanje turnira. Bez pokroviteljstva Primorsko-goranske županije, Grada Krka, Općina Omišalj i Dobrinj turnir zasigurno ne bi bio na ovako visokoj razini. Hotel “Malin” bio je uzoran domaćin i osigurao odlične uvjete za natjecanje te pružio pomoć organizatoru. Organizacija su uspješno proveli Šahovski klub Draga iz Rijeke i Šahovski savez Primorsko-goranske županije, a sudački i dijelom organizacijski posao besprijekorno su proveli Eduard Piacun i Bojan Birk.
Što se tiče domaćina nastupilo je nekoliko igrača iz Krka, braća Nikola i Andrijan Kovačić iz Malinske, kadetska prvakinja države Katarina Bogdanić iz Vrha, a svakako treba spomenuti i Riječke šahovske nade, juniorskog prvaka države Svena Ticu te kadetsku viceprvakinju države Anamariju Radiković, a posebno je bio atraktivan nastup dva vrlo jaka mlada Mongolska igrača.
Mnogo je upornosti i odricanja potrebno da se zadrži organizacija međunarodne šahovske priredbe poput ove šahovske “Zlatni otok Krk”, posebice da takva priredba preraste u tradiciju. Učešće čak 11 država ohrabrujući je i veliki napredak u tom smjeru pa se može reći da ova priredba prerasta u značajnu međunarodnu manifestaciju sa velikim promidžbenim učinkom. Upravio na tim temeljima ovu tradiciju svakako bi trebalo nastaviti.

So, what do you think ?